6 tips voor uw debiteurenbeheer

Het debiteurenbeheer van je organisatie is een gehele eigen tak van sport waar sommige ondernemers nog wel eens moeite mee kunnen hebben. Als jij een van die ondernemingen bent die moeite heeft met het op de rails krijgen van zijn debiteurenbeheer, dan vind je hier 6 tips die helpen bij een beter debiteurenbeheer.

Digitale administratie

Door je administratie te verplaatsen naar de digitale wereld zal het eenvoudiger voor je worden om het overzicht te houden. Zo voorkom je dat belangrijke documenten kwijtraken. Ook heb je nu minder plaats nodig voor de opslag van de administratie, zodat je deze ruimte weer anders kunt benutten.

Direct factureren

Met direct factureren wordt bedoeld dat je direct wanneer de levering aangekomen is de factuur stuurt. Zo is de klant eerder geneigd om het verschuldigde bedrag te betalen en beschik jij eerder over je geld.

Wie is je klant

Het hebben van klanten is leuk en geweldig, het laat zien dat het goed gaat met je onderneming. Alleen weet je wel wie je klanten echt zijn? Zijn ze te vertrouwen of houden ze je voor de gek. Het is daarom belangrijk om vooronderzoek te doen naar je potentiƫle klanten. Door gegevens op te vragen over de potentiƫle klant zoals betalingsgedrag kan je al een duidelijk beeld krijgen voordat je er mee in zee gaat.

Herinneren

Mocht het zo zijn dat er binnen de afgesproken betalingstermijn niet is betaald, wacht dan niet nog een paar dagen maar stuur direct een herinnering. Door dit te doen herinner je de klant er op een nette manier nog vriendelijk aan dat het openstaande bedrag nog niet betaald is. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze het vergeten zijn en dat het dezelfde dag nog betaald wordt. Door dit op een nette manier aan te pakken zal de relatie tussen jou en je klant niet beschadigd worden.

Directheid

Word je aan het lijntje gehouden door je klanten, laat je dan niet kennen en zeg er wat van. Puntje bij paaltje heb jij zelf ook kostenposten die betaald moeten worden. In contracten staan ook regels over betalingsregelingen. Verwijs hier nog eens duidelijk naar om te zorgen dat klanten betalen.

Uitbesteden

Mocht je het nu allemaal te veel werk en gedoe vinden, dan kan je het debiteurenbeheer uitbesteden aan een derde partij. Deze partij neemt je gehele of een gedeelte van je debiteurenbeheer over tegen een percentage van het factuurbedrag van de klant. Als jij dan geleverd hebt en dat de derde partij laat weten, zal de derde partij jou direct uitbetalen tegen het afgesproken bedrag en zullen zij het verder regelen met de klant. Op deze manier hoef jij je geen zorgen te maken over het niet betaald krijgen van openstaande facturen.

Comments are closed.