De zes nieuwe ontwikkelingen van zonnepanelen

Zien uw zonnepanelen er hetzelfde uit als die van de buurman? Heel waarschijnlijk wel. Het uiterlijk van zonnepanelen is al jaren niet veranderd, maar de techniek ervan staat zeker niet stil. In ons kikkerlandje gaat het geweldig goed met zonnepanelen. In Nederland zijn er afgelopen jaar 3,1 miljoen zonnepanelen bijgeplaatst. Waarvan net iets minder dan de helft is gekocht door particulieren.

Maar ook dit aankomende jaar blijft zonne-energie ‘hot’. De vraag naar zonnepanelen blijft groeien. Niet gek! Met een aantrekkelijke prijs en zekerheid over het rendement. Dit zijn volgens Feenstra de actuele ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen. Waar we voor de eerste 4 nog even moeten wachten tot ze klaar zijn voor de markt.

1. Zonnecellen in glas

Ver weg in Amerika zijn ze al bezig met een nieuw soort zonnepaneel: het zonneraam. Het lijkt op een normaal raam, maar het is een zonnepaneel. De zonnecellen zitten alleen aan de rand van het glas. Op het glas zelf ligt een verflaag van organische moleculen die het licht opnemen en doorsturen naar de rand van het raam. Het resultaat? Een tien keer zo efficiëntere manier om zonlicht om te zetten in stroom .

2. Dubbelzijdige zonnepanelen

Zonnepanelen zijn nu nog enkelzijdig. Maar waarom zouden we niet beide kanten benutten? Op diverse plekken worden al dubbelzijdige zonnepanelen toegepast, en dat levert veel extra resultaat op.

3. Flexibele zonnepanelen

Wat als je zonnepanelen ook zou kunnen oprollen en meenemen? Er zijn nu ook flexibele zonnepanelen, die naast daken ook passen op een boot, caravan, camper of auto. Helaas is dit nog geen ideaal alternatief voor de traditionele zonnepaneel, aangezien het flexibele zonnepaneel qua efficiëntie nog achterloopt.

4. Integratie in het dak

Al beter bekend zijn de zonnepanelen die helemaal samenvallen met het dak. Een nieuwe innovatie is een onzichtbare zonnecollector die  ónder de dakpannen schuilgaat. Dit is een ontwikkeling van de startup Q-Roof. Deze collectoren vangen de warmte van de zon op via de dakpannen.

5. Energie opslaan – thuis of in de buurt

Met jouw zonnepanelen lever je het overschot aan opgewekte energie terug aan het elektriciteitsnet, tegen een vergoeding. De overheid wil echter dit ‘salderen’ afschaffen. Daarom is het nodig om een eigen accu in jouw woning te hebben, waar je de opgewekte energie opslaat, om die te kunnen gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

In Utrecht experimenteert een lokaal initiatief met energieopslag op wijkniveau: LomboXnet. Via elektrische auto’s en accu’s wordt op buurtniveau energie opgeslagen, uitgewisseld en benut. Op termijn kan deze innovatie manier van opslaan wel eens een heel groot succes zijn op grote schaal.

6. Zonnepanelen huren

De deeleconomie is een tred die al een tijdje aan de gang is en veel markten ingrijpend verandert. Dit zou voor energiesystemen ook een zeer interessant alternatief zijn.  Je kan nu bij Nuon zonnepanelen huren. Je hoeft dus niet meer een grote inverstering te maken voordat u gebruik kan maken van groene energie. En alles wordt door de Feenstra-monteurs keurig voor u geregeld. Het enige wat u daarvoor nodig heeft is een dak waarop de pv-panelen gemonteerd kunnen worden.

Meer over zonnepanelen huren

Comments are closed.