Drie tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht in de taxi

In Nederland pakken dagelijks duizenden mensen de taxi. In bijna alle gevallen verloopt de rit naar wens en heeft de klant niets te klagen, maar helaas gaat het bij een klein gedeelte van de ritten wat minder goed. Dan blijkt de klant te zijn opgelicht door de taxichauffeur en heeft hij of zij veel te veel betaald voor het ritje. Met de volgende tips kunt u voorkomen dat zoiets bij u gebeurt.

Check of je in een officiële taxi stapt

Op vaste taxi standplaatsen zijn lang niet alle taxi’s legaal. Er staan altijd wel een paar auto’s tussen die zich weliswaar als taxi voordoen en ritten aanbieden, maar eigenlijk geen echte taxi zijn. Dit is niet altijd verkeerd en vaak gaat zo’n rit prima, maar de kans dat u wordt opgelicht is in zo’n taxi wel het grootst. Check daarom, voordat u in een taxi stapt, of deze wel legaal is. Dat kunt u aan een aantal dingen zien. Allereerst het blauwe nummerbord, dat alle taxi’s in Nederland verplicht moeten dragen. Daarnaast is het ook zo dat taxi’s een zichtbare tariefkaart moeten hebben. Daarop kunt u zien hoe duur een rit wordt. Die tariefkaart moet zowel van binnen als van buiten zichtbaar zijn. En ten slotte moeten taxichauffeurs in Nederland ook altijd een chauffeurskaart hebben die zie moeten laten zien als de klant erom vraagt. Voldoet een taxi(chauffeur) aan al deze voorwaarden, dan is deze legaal.

Spreek een prijs af

Stap nooit zomaar in een taxi zonder te weten hoe duur de rit (ongeveer) gaat worden. Wanneer je van tevoren een prijs afspreekt, maak je de kans kleiner dat de chauffeur gaat sjoemelen. Vraagt hij een te hoge ritprijs? Dan loop je gewoon door naar de volgende taxi. Vaak gebeurt het dan dat de chauffeur toch zakt in zijn prijs en je voor een normaal bedrag naar de juiste bestemming kan worden gebracht.

Let op de meter

Nederlandse taxichauffeurs zijn verplicht om ‘op de meter’ te rijden. Dat betekent dus dat ze aan het begin van de rit de meter aanzetten die de prijs zal bepalen. Er wordt echter nog wel eens misbruik gemaakt van die meter. Dan is die bijvoorbeeld al aangezet voor de rit start, of springt hij opeens over naar een hoger bedrag. Houd daarom de meter altijd in de gaten als je het niet vertrouwt in een taxi.

Met deze drie tips in het achterhoofd moet het goed komen en hoeft u zich geen zorgen te maken dat u wordt opgelicht in een taxi. Wilt u bovendien 100% zeker zijn? Bel dan een gerenommeerde taxicentrale. Centrales als Taxi Haarlem en Taxi IJmuiden staan 24 uur per dag klaar en rijden vrijwel overal heen. Ook midden in de nacht of heel vroeg op de ochtend hoeft u zich dus geen zorgen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *