Een taxi nemen in het buitenland, verstandig of niet?

Niet iedereen voelt zich even comfortabel met het nemen van een taxi in het buitenland. De verhalen over louche taxichauffeurs en veel te hoge tarieven baren veel toeristen zorgen. Soms is dat terecht, maar vaak ook niet. Wat zijn de veiligste steden om een taxi te nemen, en waar kun je beter met de bus?

Al acht jaar op rij is Londen verkozen tot de stad met de beste taxi’s. Hoewel de Engelse hoofdstad relatief iets duurder is, kun je er van op aan dat je niet wordt opgelicht in Londense taxi’s. Hetzelfde geldt voor de befaamde gele taxi’s in New York, die standaard op plaats twee staan. Er rijden in New York maarliefst 50.000 taxi’s, dus wanneer je het bij de ene chauffeur niet vertrouwt, kun je het altijd bij de volgende proberen. Bovendien geldt er in New York een maximumprijs voor iedere rit, waardoor je nooit extreem veel betaalt. Andere steden die hoog scoren in betrouwbaarheid, veiligheid en vriendelijkheid zijn Berlijn en Parijs. Europese hoofdsteden doen het goed, evenals Nederlandse steden. Taxi’s in Amsterdam en omstreken (Haarlem, Hoofddorp) behoren tot de beste van West-Europa.

Het rijtje met minder veilige taxisteden bestaat voornamelijk uit Zuid-Amerikaanse en Aziatische steden. In steden als Santiago (Chili) en Rio de Janeiro (Brazilië) lopen relatief veel meer oplichters rond. Dat betekent niet dat alle taxichauffeurs oplichters zijn in Zuid-Amerika – het overgrote deel is betrouwbaar – maar het betekent wel dat je hier voorzichtiger moet zijn. In Azië zijn het Jakarta (Indonesië), Bangkok (Thailand) en Manilla (Filippijnen) die slecht scoren. Seoul hoorde hier tot voor kort ook bij, maar heeft een succesvolle campagne gevoerd om het taxiwereldje veiliger en betrouwbaarder te maken.

Kort gezegd: in geen enkele stad is elke taxi betrouwbaar, en in geen enkele stad is iedere taxichauffeur een oplichter. Je kunt een taxiritje zo veilig maken als je zelf wilt. De gouden tip als je zeker wil zijn: bel je reisleider/reismaatschappij, en anders een gerenommeerde taxicentrale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *