Hoe recyclet Nederland het plastic afval?

Nederland loopt voorop als het gaat om het minder belasten van het milieu door middel van het recyclen van afval en het hiermee creëren van nieuwe artikelen. We gebruiken het oud plastic onder meer voor de productie van emmers, speelgoed, tuinmeubelen, petflessen en fleecekleding. In dit artikel gaan we verder in op de recycling van plastic afval.

Het is van belang dat mensen het huishoudelijk plasticafval gescheiden inzamelen en daarom heeft de overheid de campagne ‘Plastic Heroes’ opgezet. Hierdoor moeten mensen bewuster worden van het nut van gescheiden inzameling. De campagne zegt je misschien niets, maar de oranje afvalbakken zal je zeker herkennen. Hier kun je als particulier namelijk klein plastic afval inleveren.

Ondanks de campagne gooien veel mensen nog afval weg zonder het eerst te scheiden. Daarom moet er ook nascheiding door afvalverwerkingsinstallaties plaatsvinden. De machines werken op basis van een innovatief systeem waarbij luchtstromen van verschillende sterktes het plastic losmaken van het overig afval en het zo kunnen sorteren voor hergebruik.

Mag ik al het plastic inleveren?
Bijna alle plastic verpakkingen uit het huishouden kunnen hergebruikt worden om nieuwe producten van te maken, maar je mag niet alles zomaar weggooien. Verpakkingen die nog inhoud bevatten of waar chemische stoffen in hebben gezeten, mogen logischerwijs niet. Andere verpakkingen zoals die van vleeswaren, tubes tandpasta, plastic tassen en flacons van saus zijn wel toegestaan.

Wist je dat?
…80 tot 90 procent van het plastic huisafval hergebruikt kan worden? Het resterende deel dient ook zijn doel, want dat wordt ingezet als brandstof voor ovens. Dat het soms nodig is om nieuwe afvalbakken kopen, is duidelijk, want Nederlanders gooien zo’n 250 kilo afval per jaar weg. Hiervan bestaat ongeveer 50 kilo uit plastic afval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *