Wat is het meest voorkomende scootmobiel ongeval?

Hoewel de snelheid van een scootmobiel vaak beperkt is tot 20 km/u gebeuren er nog steeds regelmatig ongelukken met deze vervoersmiddelen. Daarbij gaat het niet direct om botsingen of aanrijdingen, maar het meest voorkomende ongeluk blijkt een val te zijn. Uit een onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat veel bestuurders al zijn omgevallen met hun scootmobiel.

Waardoor kwamen de bestuurders tot val?

De studie waaraan 250 mensen meededen, werd uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bijna 70% van de ondervraagden zou al eens zijn omgevallen met de scootmobiel. Het ongeval werd veroorzaakt door een ongelijk wegdek of doordat de bestuurder een stoeprand had geraakt. Bij één op de vijf bleken schuine stoepranden, hobbels en steile hellingen een probleem voor de verdere voortgang van de reis.

Daarnaast gaf 14% van de respondenten aan dat een stuurfout de oorzaak van de val was. Met stuurfouten wordt fout insturen of het vergissen in gas- en rempedaal bedoeld. Omvallen in de bocht (7%) en vallen door omhoog staande armleuningen (5%) worden verder nog genoemd.

Breuk door scootmobiel

Ouderen zijn gevoeliger voor letsel als ze ten val komen. Het onderzoek maakt duidelijk dat bijna de helft van de respondenten een breuk overhield aan het ongeval. De andere helft (46%) had oppervlakkig letsel zoals schaafwonden of schrammen. Het aantal ongevallen met scootmobielen is de afgelopen jaren toegenomen. Waar in 2007 nog 1200 ongevallen waren, waren dat er in 2011 al 2000. Recentere cijfers zijn helaas niet bekend.

Wel blijkt dat er tussen 2006 en 2012 een enorme toename van het aantal voertuigen is. In 2012 waren er 250.000 scootmobielen, terwijl er in 2006 slechts 150.000 bestuurders waren. Het advies van VeiligheidNL is om een training in te voeren voor het besturen van een scootmobiel. Ook zou een andere constructie voor gas en remmen kunnen helpen bij het verminderen van ongelukken.

Comments are closed.