Nederland in ban van loterij

De jaarwisselingen staat voor veel landgenoten in het teken van loterijen. Op 31 december vindt de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij plaats en wordt de winnende postcode van de hoofdprijs, de Postcode Kanjer, van de Postcode Loterij bekend gemaakt. Tientallen Nederlanders gaan heel gelukkig het nieuwe jaar en sommige zelfs als miljonair. Maar hoe groot is de kans dat je een prijs wint?

Winkansen loterijen

De loterijen in Nederland geven een deel van de inleg aan goede doelen uit. Hierdoor zal de winkans nooit hoog worden. De kans op een prijs bij een trekking van de Staatsloterij bedraagt 51%. Gemiddeld worden er maandelijks 2,6 miljoen loten verkocht, waardoor de kans op de hoofdprijs 1 op 2,6 miljoen bedraagt.

De Postcode Kanjer van de Postcode Loterij bestond uit twee delen. De hoofdprijs en 6 prijzen van € 1 miljoen. De kans op de hoofdprijs in de Postcode Kanjer bedraagt 1 op 242.000. De kans dat je in de wijk van de Postcode Kanjer woont bedraagt 1 op 2.026. De kans om in 1 van de 6 andere postcodes te wonen waar € 1 miljoen werd verdeeld uit de Kanjer Prijzenpot in december was 1 op 41.000.

Vergelijking met andere kansspelen

Niet iedereen heeft zin om een substantieel deel van de inleg te besteden aan goede doelen en willen dat dit ten goede komt aan de uitkering van prijzen. De winkans bij een geliefd spel als blackjack is veel hoger met maar liefst 99,4% van de inzet. De kans op een grote prijs is echter nihil, want met blackjack kun je per ronde maximaal 1,5 keer de inzet winnen. Met een inzet van € 30,- in een ronde kun je dus maximaal € 75,- terug krijgen. Het is echter wel belangrijk dat je continu de juiste keuzes maakt om een uitkering van 99,4% te krijgen, want anders gaat dit percentage snel omlaag. Leer dus eerst de spelregels van blackjack uit je hoofd en ga dan pas voor geld blackjack spelen. Ook andere kansspelen hebben een hoge winkans, zoals roulette en bepaalde gokautomaten.

Comments are closed.