Nederlandse kinderen steeds slechtere zwemmers

Jarenlang was zwemmen een belangrijke vaardigheden waar kinderen zo vroeg mogelijk mee moesten beginnen. Het nut hiervan wordt steeds minder ingezien en kinderen zwemmen slechter dan een aantal jaren geleden.

Al sinds de oorlog investeert de overheid veel geld in zwembaden met als gevolg dat Nederlanders goede zwemmers zijn geworden. Het verdrinkingspercentage in Nederland is extreem laag en vele zwemkampioenen zijn voortgekomen uit het idee dat zwemmen een belangrijke vaardigheid is. Maar Nederlanders zijn verwend op het gebied van recreatie en kunnen kiezen uit veel meer bezigheden in de vrije tijd.

Na diploma blijven zwemmen

De problemen van de achteruitgang omtrent zwemmen bij kinderen heeft met een aantal factoren te maken. Waar kinderen eerst nog verplicht moesten zwemmen onder schooltijd is het sinds de afschaffing van schoolzwemmen er niet beter op geworden. De frequentie van zwemmen is een stuk achteruitgegaan waardoor de kwaliteit slechter is geworden. Na het behalen van het zwemdiploma is het belangrijk dat er op enige regelmaat gezwommen wordt. Door het schoolzwemmen lagen kinderen regelmatig in het zwembad, maar nu dat dus is afgeschaft moeten kinderen op eigen initiatief het water in moeten. Niet alle ouders hebben de tijd of financiƫle middelen, want een gezin met drie kinderen is al kostbaar genoeg, om hun kind of kinderen dagelijks naar het zwembad te sturen.

Door de ruime keuze aan bezigheden voor kinderen is zwemmen lager op het lijstje komen te staan. Waar vroeger elk vrij uurtje nog in het zwembad werd doorgebracht kiezen kinderen, en ouders, er nu vaker voor om bijvoorbeeld naar de dierentuin of iets dergelijks te gaan. Organisaties als zwembadplein merken dat de wens van een eigen zwembad in de tuin ook steeds minder wordt, wat natuurlijk ook financiƫle redenen heeft.

Waterrijke provincies maken zich zorgen

Provincies als Zeeland, en Flevoland, maar ook aan de kust, maken zich zorgen om de kwaliteit van het zwemmen. Nederland staat al lange tijd bekend om het lage verdrinkingspercentage maar de afgelopen jaren zijn er volgens experts te veel kinderen overleden door verdrinking. Verschillende organisaties vinden dat er gezocht moet worden naar andere oplossingen om kinderen toch op gedegen wijze te leren zwemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *