Sporten en conditie

Belang sporten
Het is belangrijk om veel te bewegen. Het is goed voor je humeur en het is gezond. Een van die redenen is de VO2max. De VO2max is een maat om aan te duiden hoeveel zuurstof je lichaam kan opnemen. Als je weinig beweegt merk je naar mate je ouder wordt dat lichaamsfuncties steeds meer afnemen. Voor een groot deel is de VO2max genetisch bepaald maar het is voor een groot deel ook afhankelijk van de getraindheid van je hart en je longen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die sporten gemiddeld een 20% hogere VO2max hebben dan mensen die niet sporten. Dit kan zelfs oplopen tot 50%. Als je een hoog VO2max hebt betekend dit dat je lichaam meer zuurstof binnenkrijgt. Door sporten wordt de functionaliteit van je hart en longen verbeterd en hoe beter je hart en longen functioneren, hoe meer zuurstof ze kunnen opnemen.

Waar gebruikt je lichaam zuurstof allemaal voor?
Je lichaam gebruik zuurstof voor veel verschillende dingen. Zuurstof wordt gebruikt om je ingenomen suikers en vetten te verbranden en hierdoor van energie te voorzien. Als je weinig zuurstof binnen krijgt, heb je dus een slechtere verbranding dan als je veel zuurstof binnen krijgt. Een slechtere verbranding heeft als negatief effect dat je lichamelijk veel sneller vermoeid bent.
Conditie opbouwen
Het belangrijkste als je je conditie gaat opbouwen is dat je het gestructureerd aanpakt en dat je het goed moet verdelen over een langere periode. Je kunt het beter langzaam opbouwen want als je het te snel doet kan het negatieve gevolgen hebben voor je lichaam.

Hoe vaak?
Het beste is om twee á drie keer in de week te sporten. Twee á drie keer in de week sporten maakt je hart, longen, spieren, pezen en gewrichten sterker. Ga je vaker dan twee á drie keer, dan is de kans op blessures heel groot. Als je maar één keer in de week gaat dan duurt het weer veel langer om je conditie goed op te bouwen en je lichaam te laten wennen aan het sporten. Twee á drie keer in de week is dus echt het beste, de dagen dat je niet sport geven je lichaam namelijk de kans om zich te herstellen. De conditie van je hart en longen verbeteren gaat vrij snel. Het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen van pezen, spieren en gewrichten duurt langer. Zorg er ook voor dat je niet weken overslaat aangezien je conditie al weer na 2 weken aanzienlijk vermindert.

Verzuring
Je spierstofwisseling bestaat uit de toevoer naar en ook het verbruik van energie door je spieren. Energie wordt verkregen uit voeding en uit lichaamsreserves. Bij krachtsport en duursport, maar ook bij spieropbouw en calorieverbranding, staat spierstofwisseling centraal. Bij het verbranden van koolhydraten wordt melkzuur geproduceerd. Melkzuur is een afvalstof. Melkzuur kan ook worden verbrand maar alleen als daar genoeg zuurstof voor is. Dus als je zuurstoftoevoer naar je spieren gelijk is aan de zuurstofbehoefte van je spieren, is er sprake van een ‘steady state’.

Verzuring ontstaat als je spieren te veel melkzuur te verwerken krijgen, waardoor je geen energie meer hebt om te sporten.  Er komt een moment dat er niet genoeg zuurstof kan worden aangevoerd om het vrijkomende melkzuur volledig te verbranden. Het gevolg hiervan is melkzuurophopingen in je spierweefsel en hierdoor verzuren je spieren.

Je kunt je verzuringsdrempel verhogen door je conditie te verbeteren. Dit heeft als gevolg dat je dus zwaarder kunt trainen zonder het gevoel te krijgen dat je aan het verzuren bent. Spierverzuring zorgt er voor dat je je spieren minder intensief kunt gebruiken totdat ze zich weer hebben hersteld.

Hardlopen
Hardlopen is een perfecte sport om je conditie te verbeteren. En dat is niet het enige voordeel aan deze sport. Het is goedkoop, je kunt het doen op elk moment dat het jou uitkomt en je sport heerlijk buiten in de frisse lucht. De enige kosten die je eraan hebt is de hardloopkleding maar tegenwoordig  heb je heel veel webshops met goedkope hardloopkleding.  Een goed trainingsschema zorgt ervoor dat je het op een goede manier opbouwt en zorgt er ook voor dat je realistische doelen stelt. Realistische doelen stellen is toch wel belangrijk als je niet vroeg wilt afhaken.  Als je gaat hardlopen begin dan altijd met een warming-up om blessures te voorkomen. De eerste week hardlopen kun je het beste beginnen het afwisselen van één minuut hardlopen en één minuut wandelen. Het beste is om drie keer in de week hard te lopen en vier dagen rust. Neem na de eerste training twee dagen rust. Het beste is om ook na de tweede training twee dagen rust te houden. Een hardloopsessie van 15 á 20 minuten is lang genoeg. Na de eerste week kun je steeds iets je grenzen gaan verleggen en kun je bijvoorbeeld een paar minuten hardlopen afwisselen met één minuut wandelen. Zo bouw je langzaam je conditie op.
Maak het leuk
Zorg ervoor dat je het sporten leuk maakt. Hoe leuker je het sporten gaat vinden, hoe vaker je het gaat doen en hoe langer je het gaat volhouden. Maak bijvoorbeeld een leuke muziek playlist voor tijdens het hardlopen. Zoek afwisseling in het sporten, wissel bijvoorbeeld van route. Koop leuke hardloopkleding, waardoor je gewoon graag gaat hardlopen omdat je zo’n leuke outfit hebt! Je kunt ook sporten leuker maken door het samen met vrienden te doen, het verschilt natuurlijk per persoon of je liever alleen of samen sport. Sporten is super gezond dus hoe fijn is het als je er ook nog eens plezier in hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *