De taxi pakken op reis: waar u het wel en niet moet doen

Wanneer je op reis gaat, heb je lang niet altijd een auto bij de hand. Vaak ga je vliegen of met de trein en laat je de auto lekker thuis staan. Dit heeft als gevolg dat je op je vakantiebestemming vooral bent aangewezen op het openbaar vervoer als je van de ene plek naar de andere wilt komen. De meesten pakken de metro of de bus, maar sommigen houden een taxi aan. Dat is vaak een snelle en betaalbare oplossing, maar soms ook een vrij slecht plan. In sommige landen is een ritje met de taxi namelijk niet aan te raden.

Azië

In Aziatische steden is de taxi veruit het meest gebruikte vervoersmiddel. In Bangkok alleen al rijden er maarliefst 75.000 rond. Die bestaan in alle soorten en maten. Je hebt inmiddels watertaxi’s en fietstaxi’s, maar uiteraard ook gewone taxi’s. Die zijn ook hard nodig, want het verkeer is een enorme chaos en de kans is klein dat u het er veilig vanaf brengt als u daar een auto zou huren. De Aziatische taxi’s zijn snel en goedkoop en daarom een prima keuze.

Verenigde Staten

Als er één land is dat bekend staat om haar taxi’s, is het wel de VS. De gele cabs in New York zijn wereldberoemd en er rijden er ook duizenden van rond. Het systeem is ondertussen redelijk geperfectioneerd: bijna overal in de stad heb je binnen een paar minuten een taxi te pakken. Je steekt je hand op, wacht tot er een taxi stopt en voor een paar dollar ben je meestal al klaar.

Europa

Ondanks het feit dat men in de Verenigde Staten bekend staat om de taxi’s, worden de taxi’s in Europa ieder jaar het beste beoordeeld. Vooral Londen komt ijzersterk uit alle onderzoeken: al zes jaar lang is die stad verkozen tot stad met de beste taxi’s. Ook Amsterdam komt goed uit de tests (het comfort is hoog, maar de prijs daardoor ook). De Nederlandse taxicentrales blinken uit in betrouwbaarheid en comfort. Goede voorbeelden hiervan zijn Taxi IJmuiden en Taxi Heemstede. Negatievere scores komen uit Parijs en Moskou. In Parijs is het namelijk nog altijd ontzettend lastig om een taxi te vinden. Die kun je namelijk alleen aanhouden op vaste standplaatsen, maar als je die al kunt vinden zijn ze vaak uitgestorven. Daarom ben je als toerist al snel gedwongen om een centrale te bellen, waardoor je veel geld moet betalen voor je ritje.

In Moskou is het precies andersom: bijna iedereen geeft zich daar uit voor taxi. Het gebeurt regelmatig dat mensen zonder licentie zich uitgeven voor taxichauffeur en toeristen rondrijden. Dit is weliswaar goedkoper, maar ook onveiliger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *