Thuis of klassikaal een opleiding verzorgende ig volgen

Verzorgende ig is een term die vaak voorbij komt. Maar weinig mensen weten echter wat deze term specifieke inhoudt en wat een verzorgende ig doet. Het werk van een verzorgende ig wordt vaak omschreven als gevarieerd, uitdagend en een tikkeltje stressvol.

Een verzorgende ig ondersteunt mensen bij hun persoonlijke verzorging in de meest algemene zin  van het woord. Hieronder vallen veel verschillende taken zoals het huishouden, medische verzorging en verpleging en het uitvoeren van lichte medische handelingen. Een verzorgende ig heeft een breed patientenprofiel. Zo kan een verzorgende ig werken in de thuiszorg, in een zorginstelling zoals de gehandicaptenzorg of in de ouderenzorg. Een verzorgende ig begeleid mensen die niet in staat zijn om zelf te voorzien in hun persoonlijke verzorging. Zo kan het zijn dat een verzorgende ig huishoudelijke taken doet, medische handelingen uitvoert en iemand adviseert op het gebied van verzorging.

Met welke opleiding kun je verzorgende ig worden

Om een verzorgende ig te worden moet je een opleiding volgen. Deze opleiding is op het mbo en duurt ongeveer 2 tot 3 jaar. De opleiding is een niveau 3 opleiding en wordt aangeboden op veel mbo-instellingen binnen Nederland. Men leert er patienten begeleiden, communicatie en het uitvoeren van lichte medische handelingen. De opleiding komt in een BOL en een BBL variant. De BBL variant is net als andere opleidingen in de zorg erg populair.

Met de BBL opleiding worden werken en leren gecombineerd met elkaar. De leerling gaat een aantal dagen, weken of maanden naar het werk en wisselt dit af met een aantal dagen, weken of maanden school. Tijdens de periode op school worden er theorielessen gegeven zoals Nederlands, communicatie en zorg. Tijdens het werken leert de student de praktische kant van het vak en de praktische handelingen die erbij voorkomen.

Het is ook mogelijk om een BOL opleiding verzorgende ig te volgen. Een BOL opleiding is volledig klassikaal en heeft geen leerwerktraject. Het is wel vaak zo dat de leerling tijdens de opleiding stage gaat lopen.

Comments are closed.