Waarom ouders te weinig spelen met hun kinderen

Vaak weten ouders wel dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kinderen om gezelschapsspelletjes met hen te spelen. Hoe leer je anders omgaan met winnen en verliezen? Of hoe stimuleer je fair play, beurt leren afwachten, vooruit plannen? Bestaan er leuker verpakte denkoefeningen dan spelletjes?

Toch wordt op het moment dat de verjaardag van zoon- of dochterlief dan daar is, vaak voor een heel andere cadeau gekozen. Waarom worden de bordspelen die je gezellig samen aan tafel speelt dan gemeden? Heel simpel. Een gezelschapsspel vereist GEZELSCHAP. Je speelt het samen. En dat is waar het schoentje knelt. Bij het gezelschapsspellen cadeautje maakt de ouder er zich niet vanaf met het geven van het geschenk alleen. Hij moet zich hier ook nog bij engageren om actief mee te spelen. En dat kost tijd, energie en moeite.

Veel makkelijker is het om iets te schenken waar kinderen uren mee zoet zijn zonder dat ze mama en/of papa nodig hebben. Ik denk dan bijvoorbeeld aan tablets, computerspelletjes en andere elektronica.

Ik geef toe. Het leven is druk en je kan als ouder niet altijd tijd maken om spelletjes te spelen. Toch probeer ik regelmatig met mijn eigen kinderen spelletjes te spelen. De blije gezichtjes die je dan krijgt, zijn het mij dubbel en dik waard om te verletten. Educatief en leuk.

Ik raad alle ouders aan omĀ familiespelletjes te kopen en te spelen!

Comments are closed.