Waarvoor gebruik je een excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine is een handige schuurmachine met vele mogelijkheden, maar waarvoor gebruik je hem eigenlijk? Dit schuurapparaat is namelijk wel wat anders opgebouwd dan de meeste schuurmachines die wij kennen. Zo heeft deze geen schuurband of schuurvel en werkt die ook nog niet eens met de wat bekendere schuurtechnieken. Bijvoorbeeld het schuren door middel van een trilling of schuifbeweging. Nee, de excentrische schuurmachine schuurt met een rotatiebeweging. Iets wat misschien raar klinkt, maar ook vele mogelijkheden geeft! Deze mogelijkheden kunnen nog weleens goed van pas komen in bepaalde situaties. Daarom hieronder 3 situaties waarvoor je een excenterschuurmachine kunt gebruiken.

Gebogen oppervlakken

Waarom een excentrische schuurmachine kopen? Nou, één van de voornaamste redenen is wel het schuren van gebogen oppervlakken. Dit wordt met een vlak- of bandschuurmachine een stuk lastiger. Het voordeel van de ronde schuurzool is dat het dus niet uitmaakt wanneer je een gebogen of vlak oppervlak gaat schuren. Het is dus mogelijk om hem in beide situaties te gebruiken. Vaak wordt een excenterschuurmachine dan gebruikt bij het schuren van de romp van een boot of bij ronde objecten.

Fijne afwerking

Het mooie van een excenterschuurmachine is dat de schuurschijf ronddraait. Toch is er nog een extra functie die al in de naam is verwerkt. De ‘excenter beweging’, wat inhoudt dat de schuurschijf nog een extra effect krijgt tijdens het ronddraaien. Zo creëert de schuurzool zoveel krassen op het te schuren materiaal dat de krassen niet meer zichtbaar zijn. Hier geldt het motto ‘de grote hoeveelheid krassen verbergen de krassen’. Raar he? Maar wel waar.

Polijsten

Iets wat je ook kunt doen met een excentrische schuurmachine is iets anders dan schuren. Het is ook mogelijk om te polijsten met deze schuurmachine. Natuurlijk moet je hiervoor wel een andere schuurkop gebruiken en nee geen schuurpapier! Ideaal om bijvoorbeeld een nieuwe laklaag aan te brengen op auto’s. Van grof naar fijn schuurpapier en dan over naar een grove naar fijne polijstschijf. Gaaf he? Dat is de kracht van de excenterschuurmachines.

Comments are closed.