Wat is spierpijn

Wat is spierpijn

 

Er zijn verschillende soorten spierpijn.

 1. Spierpijn als gevolg van een ongewone inspanning. De pijnlijke spier voelt u vooral bij beweging of inspanning. In het begin is de pijn stekend en scherp, later dof. Vaak voelt de spier hard en stijf aan, meestal doet het pijn als u op de spier drukt. Veelvoorkomende vormen van spierpijn zijn een stijve nek en spit (pijn in de onderrug).
 2. Spierpijn als gevolg van een virusinfectie.
 3. Spierkneuzing. Dit is een spierbeschadiging als gevolg van een ongelukje. Door de beschadiging ontstaat een bloeduitstorting waardoor de spier zwelt en minder gemakkelijk beweegt.
 4. Zweepslag. Een spierscheurtje, meestal in de kuit, als gevolg van een onverhoedse beweging. Het scheuren voelt als u een korte plotselinge pijn.
 5. Chronische spierpijn door overbelasting. Meestal zit de pijn in de nek, schouders of rug.
 6. Tenniselleboog. Hierbij is een pees geïrriteerd door overbelasting. Om pijn te voorkomen, kunt u het volgende doen.
 7. Wat kunt u zelf doen aan spierpijn
 1. Goede ‘opwarm- en afkoeloefeningen’ bij het sporten.
 2. Met afwisseling in de werkhouding en ontspanningsoefeningen voor nek en schouders is misschien chronische spierpijn aan nek of schouders te voorkomen.

Veel mensen, vooral beginnende wandelaars en sporters hebben wel een last van stijfheid na het sporten. Vooral bij belastende, intensieve inspanningen die je niet gewend bent zoals bijvoorbeeld lopen kan stijfheid voorkomen. Bij lopen zijn vooral de kuiten het slachtoffer van stijfheid of stramheid. Niemand heeft graag stijve of stramme spieren na het sporten daarom hier enkele tips. Enkele tips om stijfheid of spierpijn te voorkomen:

 1. Altijd bij het sporten zorgen voor een goede opwarming. Wanneer je pas begint te sporten kan je best opwarmen door lichtjes te joggen of te fietsen. Een goede opwarming voorkomt vele blessures.
 2. Even belangrijk als de opwarming is een goede cooldown Wanneer je lichaam op volle toeren gedraaid heeft moet je het de kans geven om uit te bollen en geleidelijk aan af te koelen.
 3. Geleidelijk aan intensiviteit verhogen Wanneer je pas begint te sporten moet je vooral naar je lichaam luisteren, probeer vooral niet overmoedig te zijn. Let op alle symptomen van pijn, zodra je pijn voelt is het beter om onmiddellijk te stoppen.
 4. stretchen Alhoewel de wetenschap het nog niet eens is over het nut van stretchen na het sporten kan je tijdens het stretchen voelen hoe het gesteld is met je spieren. Meestal voel je onmiddellijk aan als er iets niet goed is tijdens het stretchen.

Is het kwaad geschied en ben heb je last van stramme spieren en stijfheid zijn er enkele dingen die de pijn kunnen verzachten en de genezing versnellen. Opgelet: luister ook hier naar je lichaam, is de spierpijn of stijfheid te fel doe je er goed aan gewoon te rusten en te wachten tot het verminderd.

Bij spierpijn na het sporten kunt u het volgende doen.

 1.  Niet te lang blijven staan als u pijn in de benen en de rug heeft.
 2.  Warmte, bijvoorbeeld in de vorm van een kompres of een warm bad, geeft vaak verlichting.
 3.  Met massage kunt u de doorbloeding in de pijnlijke spier verbeteren, waardoor de pijn en de stijfheid sneller afnemen.

 

Enkele tips om stijfheid of spierpijn te verzachten:

 1. Neem een warmbad of leg een warmte kompress De warmte zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren, zo kunnen de afvalstoffen sneller afgevoerd worden en kan de stijfheid of spierpijn sneller verdwijnen.
 2. Sporten aan lage intensiviteit Wanneer je stijf bent kan sporten aan lage intensiviteit helpen de spierpijn te verminderen en sneller te verdrijven. Door zeer licht te sporten krijgen de spieren een betere doorbloeding en kunnen de afvalstoffen afgevoerd worden. Let wel op dat je jezelf niet overschat, probeer naar je lichaam te luisteren.
 1. Bij spierpijn na het sporten kunt u het volgende doen. Warmte, bijvoorbeeld in de vorm van een kompres of een warm bad, geeft vaak verlichting.  In het algemeen gaat spierpijn binnen een week vanzelf over met rust, een kompres of een drukverband. Neem contact op met uw huisarts:
 2. In welke gevallen kunt u beter naar de huisarts gaan?
 3. 4)    Met massage kunt u de doorbloeding in de pijnlijke spier verbeteren, waardoor de pijn en de stijfheid sneller afnemen.
 4.  Niet te lang blijven staan als u pijn in de benen en de rug heeft.
 1. als de pijn binnen twee dagen niet minder wordt of juist erger wordt;
 2. als de klachten na een tot twee weken niet over zijn;
 3. als u denkt dat u een ernstige kneuzing, een ernstige verstuiking, een ontwrichting of een gescheurde spier heeft;
 4. als u het aangedane lichaamsdeel nauwelijks meer kunt gebruiken;
 5. als u geen duidelijke oorzaak weet voor de pijn;
 6. bij onverklaarbare spierpijn als u een cholesterolverlagend medicijn gebruikt.

Comments are closed.