Wat je als stukadoor te wachten staat

Een stukadoor is vakman die gespecialiseerd is op het gebied van het aanbrengen van stucwerk op wanden, muren, plafonds en gevels van gebouwen. Het stucwerk is bedoeld ter bescherming en ook ter verfraaiing van het interieur. Het stucwerk dat veelal gebruikt wordt bij het stucen bestaat uit specie, pleister of gipsmortel.

Werkzaamheden

Als stukadoor kan je vele verschillende afwerkingsvormen tegen komen. Hier zullen enkele afwerkingsvormen uitgelicht worden ter verduidelijking van de werkzaamheden die een stukadoor tegen kan komen.

Raapwerk

De afwerkingsvorm raapwerk wordt veelal toegepast op gemetselde muren en plafonds door middel van het aanbrengen van een dikke laag gipsmortel. Met deze afwerking zal het resultaat valk en strak zijn.

Door raapwerk te gebruiken is het mogelijk om scheve onderdelen van muren en plafonds weer recht te maken, dat komt doordat er op bepaalde plekken meer of minder gips gebruikt kan worden om het weer vlak te kunnen maken. Naast dat raapwerk goed werkt bij gemetselde muren is het ook handig voor in vochtige ruimtes. Het gips dat wordt gebruikt bij raapwerk heeft de eigenschap om vocht op te nemen maar ook weer af te geven. Zo hoef je niet bang te zijn voor vochtplekken in bijvoorbeeld badkamers.

Sauswerk

Sauswerk heeft de eigenschap dat de afwerking in iedere mogelijke kleur kan gebeuren. Zo kan die saaie kale wand opgeleukt worden met een mooi kleurtje. De afwerking door middel van sauswerk kan het gehele interieur weer een nieuwe strakke boost geven die het nodig had. Een goed alternatief van sauswerk is het spuiten van de muren, deze manier is sneller en kan hetzelfde resultaat leveren. Het enigste dat voor spuitwerk nodig zal zijn is dat de ruimte leeggehaald wordt voor dat de muren gespoten kunnen worden.

Pleisterwerk

Met pleisterwerk wordt het stucwerk nog extra afgewerkt met een latex laag. Dit wordt gedaan om een strakke en egale afwerking te krijgen van de muren of plafonds. Het pleisterwerk geeft niet alleen een mooi resultaat maar beschermt de onderliggende laag stucwerk ook nog tegen beschadigingen.

De verschillende stucwerken komen terug in de opleiding stukadoor. Met deze opleiding leer je werk met de verschillende materialen, gereedschap en nog veel meer die bijdrage aan de uitstraling van een woning of gebouw.

Comments are closed.