Wat je niet moet doen bij solliciteren

Een inkomstenbron hebben is zeer belangrijk, er moet immers brood op de plank komen. Een periode geen baan hebben kan zeer stressvol zijn, als je een sollicitatiegesprek hebt wil je deze natuurlijk goed ten einde brengen. Mede doordat het zeer spannend kan zijn gaan veel mensen fouten maken tijdens de gesprekken, dit kan door de interviewer opgevat worden als ongeïnspireerd en slecht voorbereid. Ook fouten in de sollicitatiebrief kunnen gelijk betekenen dat je niet wordt aangenomen. Vakmasters Goes, een uitzendbureau specifiek gericht op de bouw geeft een aantal tips over wat je echt niet moet doen tijdens het solliciteren.

Fouten in de sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief wordt door velen als eerste indruk opgevat, als er veel type- en spelfouten in staan kan je erop rekenen dat je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Laat je brief, mail of ingevulde sollicitatieformulier altijd door meerdere mensen controleren op fouten zodat je er zeker van kan zijn dat het goed is. We kunnen alvast één tip geven, de meest gemaakte spelfout in een sollicitatie is het los schrijven van een samenstelling zoals ‘sollicitatie brief’. Zorg er ook voor dat je CV er netjes uit ziet, hoe goed je brief ook is, als je CV er rommelig uitziet wordt het waarschijnlijk ook niets.

Goed voorbereiden op het gesprek is belangrijk

Als je brief en CV goed is, is de kans aanwezig dat je wordt uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding is hierbij cruciaal. Zonder goede voorbereiding kun je bij bepaalde vragen met je mond vol tanden staan en kan je het bij de meeste bedrijven wel vergeten. Natuurlijk wil je graag goed overkomen, maar teveel naar de mond praten is ook niet goed. Probeer niet te overdrijven en opscheppen over wat je allemaal al hebt gepresteerd. Ook het afkraken van je vorige of huidige werknemer wordt niet gewaardeerd, zo kom je zuur en arrogant over en daar zullen ze zo doorheen prikken. Wat sommige mensen ook doen is gelijk de arbeidsvoorwaarden willen bespreken terwijl je nog  niet eens bent aangenomen. Ga dus niet gelijk eisen stellen aan je salaris en bijvoorbeeld eisen dat je aan auto van de zaak wilt hebben.

De eerste indruk

Waar een sollicitatiebrief de eerste indruk is qua professionaliteit, is de eerste fysieke indruk ook zeer belangrijk. Kom niet met vuile of kapotte kleren aan en zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. Probeer ook de beleefdheidsregels niet te overtreden, zoals kauwen op kauwgom en onderuitgezakt zittend. Geef een stevige hand, zit rechtop en praat duidelijk om een goede indruk te maken.

 

Comments are closed.