Wat zijn de gevolgen van afval op straat gooien?

Afval bij je houden en wachten tot je een prullenbak ziet. Het lijkt makkelijk, maar voor veel mensen schijnt dit toch een opgave te zijn. Dit nonchalante en gemakzuchtige gedrag moet maar eens stoppen. In dit artikel worden de belangrijkste redenen om afval niet weg te gooien nog eens opgesomd. Gooi jij nog wel eens een plastic verpakking op straat of in de berm? Lees dan vooral de volgende alinea’s.

Vervuiling tegengaan

Een van de belangrijkste reden om je afval in te zamelen en niet zomaar weg te gooien. Vervuilde oceanen, rivieren en stadsdelen zijn de afgelopen 6 decennia zeer vervuild geraakt.. Zwerfafval trekt ongedierte aan. Dieren kunnen het opeten en worden hierdoor ziek. Ook kan het zijn dat vissen plastic deeltjes doorslikken en dat dit in de voedselketen terecht komt. Voorkom dat de zogeheten ‘plasticsoep’ groter wordt.

Afval zorgt voor irritaties

In de top 5 van meest irriterende zaken over de eigen buurt, staat zwerfafval op plek 2. Hondenpoep en weinig parkeerplekken staan respectievelijk op plek 1 en 3. Mensen ergeren zich eraan, maar gooien soms zelf ook wel eens wat weg. Afval trekt afval aan. Is je buurt niet netjes? Dan zijn mensen eerder geneigd om afval op de grond te gooien. Wil je een afvalbak bestellen?

Klauwen vol geld

Geld kun je maar één keer besteden. Het zou zonde zijn om dit te besteden aan het opruimen van zwerfafval. Vandaag de dag geven (hulp)organisaties en overheden klauwen vol geld uit aan het opruimen en tegengaan van zwerfafval. Hoeveel? Het schoonhouden van de openbare ruimte liep in 2010 in Nederland op tot wel 250 miljoen!

Onkruid vergaat (vaak) niet

Bij veel soorten afval duurt het heel lang voordat het vergaat. Vele soorten afval vergaan helemaal niet. Zo verbrokkeld een plastic zak wél af, maar vergaat het niet. Een krant heeft 0,1 tot 0,5 jaar nodig om afgebroken te worden. Een stalen blikjes 50 jaar. Een aluminium blikje zal waarschijnlijk nooit vergaan. Denk daarom goed na waar je je afval laat.

Verantwoordelijkheid en zorg dragen

Inzamelen in het algemeen verhoogt je verantwoordelijkheidsgevoel. Iemand moet het goede voorbeeld geven. In een schone omgeving wordt afval vaak beter weggegooid. Houd dus de omgeving goed schoon en afvalvrij. Dit spoort mensen aan om ook afval weg te gooien.

Comments are closed.