Witgouden trouwringen

Bij een gouden trouwring denk je waarschijnlijk meteen aan een klassieke geelgouden ring. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Door goud te mengen met andere materialen, kan de ring een andere kleur aannemen, terwijl het nog steeds een gouden trouwring is. Zo zijn witgouden trouwringen tegenwoordig erg populair. Een prachtig witte kleur, van betere kwaliteit dan zilver en beter te betalen bijvoorbeeld platina. Witgouden ringen staan erg mooi om je vinger, en stralen moderniteit uit.
Puur goud heeft een gele kleur, maar het materiaal heeft niet de juiste hardheid om verwerkt te worden tot sieraden. Daarom moet het gemengd worden met andere materialen. Wanneer het goud gemengd wordt met veel mangaan, nikkel, zink, zilver of palladium, nemen de kleuren van die materialen de overhand. De ring krijgt dan dus een prachtig witte kleur.
Witgouden trouwringen zijn verkrijgbaar in 9, 14 en 18 karaat. Het aantal karaat geeft het gehalte zuiver goud in de ring aan. Hoe meer karaat, hoe meer goud er in de ring zit, maar hoe duurder hij dus ook is.
Witgouden trouwringen zijn egaal verkrijgbaar, maar ook met ingezette lijnen of diamanten. Vaak dragen de man en vrouw dezelfde witgouden ring, maar bij die van de vrouw zijn extra diamanten ingezet. Zo passen jullie ringen mooi bij elkaar!
Een platina ring is mooi, maar ook een stuk duurder dan een witgouden ring. Dit komt omdat platina sowieso al een waardevoller materiaal is, maar het heeft ook een hogere dichtheid dan goud, waardoor er meer platina in één ring moet.

Hierdoor wordt het ook een stuk duurder dan witgoud. Maar betekent dat dat platina ook beter is dan een witgouden ring? Het antwoord is nee, niet per sé. Witgoud is harder dan platina, wat betekent dat er minder snel krassen en andere beschadigingen op komen. Een witgouden trouwring kan dus langer mooi blijven dan een platina trouwring.
Ook straalt een witgouden ring wat meer, en hij voelt lichter aan dan een platina ring. Dit kan dus comfortabeler zijn om elke dag te dragen, het is maar net wat je fijn vindt. Een nadeel aan een witgouden trouwring is wel dat na een aantal jaren dagelijks dragen de geelgouden kleur van het oorspronkelijke materiaal weer naar boven kan komen. Dit ligt aan het materiaal waarmee het goud gemengd is. Met mangaan komt de gele kleur vaak weer naar boven, met palladium niet. Let daar dus goed op.
Witgouden trouwringen zijn dus een mooi alternatief voor de duurdere ringen van bijvoorbeeld platina. Een prachtige en moderne uitstraling, en ze gaan ook nog eens lang mee. Veel voordeel dus!

Comments are closed.