Zelfrijdende auto vaker betrokken bij ongeluk dan gewone auto

Terwijl de markt voor zelfrijdende auto’s zich steeds meer uitbreid, worden ook de eerste scheurtjes zichtbaar. Nu wordt het stansen van de onderdelen voor de auto’s aan professionals overgelaten en kan in de constructie weinig fout gaan, maar de techniek faalt nog regelmatig. Dat leidt ertoe dat zelfrijdende auto’s in verhouding vaker betrokken zijn bij ongelukken dan gewone auto’s.

Crasht vaker

Onderzoek aan de universiteit van Michigan in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat de zelfrijdende auto’s nog lang niet zo betrouwbaar zijn als vaak wordt gedacht. Op een afstand van 1,6 miljoen kilometer crasht een zelfrijdende auto gemiddeld 9,1 keer. Ter vergelijking: de gewone auto’s waar we nu nog in rijden crashen op dezelfde afstand gemiddeld slechts 4,1 keer. NBC heeft dat nieuws naar buiten gebracht.

Niet minder veilig

Het onderzoek is uitgevoerd met zelfrijdende auto’s van Google, Delpi en Audi die rijden in de Verenigde Staten. Deze auto’s zijn door de onderzoekers van de universiteit van Michigan sinds 2012 scherp in de gaten gehouden. De cijfers uit die observaties zijn vergeleken met het aantal ongelukken met gewone auto’s in de Verenigde Staten in 2013. Dat daaruit de conclusie getrokken kan worden dat de zelfrijdende auto’s vaker betrokken zijn bij ongelukken, wil nog niet zeggen dat deze auto’s van de toekomst totaal niet veilig zijn. Dat willen de onderzoekers iedereen op de hart drukken. Ze zeggen dat er gewoon nog veel winst te halen is in de veiligheid van de auto’s, maar dat ze absoluut geloven in het concept van de zelfrijdende auto.

Situatie rondom ongelukken

Dat geloof komt voort uit de situatie rondom de ongelukken waarbij de zelfrijdende auto’s betrokken waren. De auto’s zelf waren namelijk in geen gevallen zelf de aanleiding van de ongelukken, maar werden allemaal veroorzaakt door gewone auto’s. De schade die de auto’s en de mensen betrokken bij het ongeluk opliepen was miniem en in geen gevallen dodelijk.

Comments are closed.